Tamany de la lletra:

MIODESÒPSIES O TAQUES MÒBILS

Les miodesòpsies (taques mòbils, cossos flotants, mosques volants) són un símptoma molt habitual en els pacients que venen al consultori oftalmològic. Solen aparèixer més freqüentment quan el pacient mira cap a una superfície clara com el cel, una paret blanca, un llibre o fins i tot la pantalla de l’ordinador. A l’interior de l’ull existeix un gel que es diu humor vitri. El vitri és una estructura que va perdent la seva consistència amb el pas dels anys i comença a liquar-se. Està format fonamentalment per fibres de col·lagen. En desestructurar-se, aquestes fibres poden adoptar vàries formes (cabdells, fils, teranyines, etc.). Quan la llum que entra per la nineta contacta amb aquestes condensacions vítries, l’ombra que produeixen es projecta damunt de la retina i és per això que el pacient observa una taca fosca al seu camp de visió. En flotar en el vitri sembla que es moguin constantment i fins i tot segueixin el moviment dels ulls.

Solen ser més corrents en persones més grans de 60 anys i també són molt freqüents en els miops a qualsevol edat, doncs a ells l’humor vitri se’ls desestructura precoçment. Les miodesòpsies per elles mateixes no representen cap perill. Tanmateix poden indicar problemes a la retina. Per això recomanem anar a l’oftalmòleg en els següents supòsits:

  • Aparició de miodesòpsies per primera vegada.
  • Augment del nombre de miodesòpsies.
  • Miodesòpsies de nova aparició juntament amb centellejos de llum.
  • Aparició d’una taca negra fixa.
  • Aparició d’un teló que cobreixi part de la visió.

Les miodesòpsies no es poden prevenir i generalment no és recomanable cap tractament contra elles, llevat que siguin extremadament invalidants per al pacient. La majoria de pacients sol acostumar-se a llur presència i les nota molt menys passades unes setmanes.